Які страви треба готувати на Різдвяний стіл?

Які страви треба готувати на Різдвяний стіл?

У Святвечір, 6 січня, за традицією наших предків готують 12 страв. У християнстві вони символізують 12 апостолів – це учнів Христа, які були присутні на таємній вечері.

Також вважається, що 12 страв на святковому столі вказує на побажання щасливих 12 місяців нового року для всієї родини. Число "12" для страв вечері напередодні Різдва характерно не тільки для православних, такий же підхід має місце у католиків Литви.

Перші два з 12 обов'язкових страв різдвяного столу, є кутя та узвар. У Святвечір їжу не можна запивати водою - тільки узваром. Кутя є актом жертви Богові. Мак - символ мучеництва, невинно пролитої крові. Мед - символ чистоти, Божого слова. А ще кутя символізує єднання з Богом і світом померлих. Тому її залишають на ніч для душ тих, кого Вже немає з нами.

На стіл також прийнято подавати хліб, бажано з запеченими всередині часником, горохом або дрібними монетами. Горох символізує єдність роду і відродження людини після гріхопадіння, часник - очищення від гріхів і здоров'я, монетки - достаток.

На перше подають пісний борщ або капусняк. Червоний борщ, символізує кров дітей, вбитих у Віфлеємі за наказом Ірода, а також є символом панування добра. Оскільки господиня готує пісній борщ із різних простих рослин, які дарує їй земля

Голубці - як символ любові Божої і Святого Духа, вже у назві є відсилання до – «голубу».

Вінегрет -  також може стати чудовою альтернативою гарніру.

Соління - відмінне доповнення до будь-якого столу.

Вареники - як символ достатку.

Риба - загальноприйнятий символ Христа. І навіть перших апостолів - рибалок - звали "ловцями душ людських". Звідси і дозвіл їсти рибу у піст. До речі Грецька абревіатура ІХТІОС – ім’я Ісуса читається як "риба".

Гриби - універсальний продукт під час практично кожного православного поста. Також говорять, що це дві природи Ісуса Христа: божественна (шапка) и земна (ніжка).

Пісні пиріжки або пампушки - як символ здоров'я і щастя. Вони символізують, що кожна людина покликана до солодкого, вічного життя на Небесах.

Запечені яблука - і смачно, і корисно, і за канонами. Можна запекти з медом і родзинками, додавши в процесі приготування корицю і гвоздику.

Будьте в курсі подій, читайте новини «Факти Запоріжжя» у ТелеграміФейсбуці та на Ютуб-каналі

Коментарі